Overzicht 2016

Overzicht 2016

De kerstdagen en de jaarwisseling zijn traditioneel een goed moment om terug te kijken op het afgelopen jaar, de balans op te maken en alvast de blik vooruit te werpen op het komende nieuwe jaar 2017.

Van het Bestuur

De kerstdagen en de jaarwisseling zijn traditioneel een goed moment om terug te kijken op het afgelopen jaar, de balans op te maken en alvast de blik vooruit te werpen op het komende nieuwe jaar 2017. Traditioneel is ook dat dergelijke terugblikken vrijwel zonder uitzondering altijd uitermate positief zijn. Binnen HL7 doen we dat anders : als het goed gaat dan melden we dat. En als het heel erg goed gaat, zijn we apetrots en willen we dat weten ook ! Als er dingen fout gaan dan melden we ook dat. Al gaat dat natuurlijk niet van harte …. We verpakken niets in vage teksten maar proberen altijd duidelijk te zijn. Wel, het goede nieuws is dat we over het afgelopen jaar kunnen melden dat het heel erg goed gaat !

Een aantal Hi7hLi7hts (“Highlights”) van 2016 op een rijtje :

 • De nieuwe HL7 FHIR standaard slaat enorm aan. We starten met ingang van januari 2017 in samenwerking met Nictiz met een validatieprocedure, het verlenen van een keurmerk en het centraal via HL7 NL publiceren van de gevalideerde nationale “HL7 FHIR NL “ profielen. Het wordt een druk jaar met alle nieuwe activiteiten die dat met zich mee gaat brengen !
 • Het aantal leden/begunstigers neemt nog steeds gestaag toe. We naderen intussen de 250. Ook financieel zijn we gezond, mede omdat we strak sturen op inkomsten en uitgaven. We werken met het budget dat we hebben en nog steeds zonder subsidies.
 • De 2-daagse HL7 Working Group Meetings in voor- en najaar zijn na 3 jaar intussen een begrip en iedereen is er enthousiast over. Sinds dit najaar hebben we nu ook het vertrouwde HL7 jaarcongres weer terug in de vorm van een plenaire congresochtend. Het aantal WGM deelnemers moet en kan echter omhoog van ca.100 naar 150 : kom dus massaal naar de WGM in april 2017 !
 • De communicatie tussen bestuur, het kernteam (coördineren van alle operationele zaken) en het actieve ledenforum (advies aan bestuur en kernteam) is maximaal. De lijnen zijn kort, iedereen heeft  het gevoel actueel op de hoogte te zijn en te worden betrokken bij alles. En dat is wat we absoluut willen behouden, hoe groot we ook zijn geworden !
 • De HL7 cursussen worden uitstekend bezocht en het aantal opleidingen is uitgebreid.
 • We zijn gestart met initiatieven om HL7 te introduceren in andere sectoren van de zorg, met name in de care (verpleeghuizen, verzorgingshuizen, thuiszorg), de 1e lijns zorg en de GGZ (via de Stichting Koppeltaal). Speerpunt hierbij is het verbeteren van de informatie-uitwisseling in de zorgketen, het stimuleren van standaardisatie en bijdragen aan de harmonisatie van de diverse standaarden in de verschillende sectoren en disciplines. De HL7 standaarden en onze expertise spelen daarbij een belangrijke rol.
 • We zijn uitstekend vertegenwoordigd op allerlei niveaus : VWS Informatieberaad, Expertgroep Standaardisatie, Stuurgroep IHE, SDO-overleg, OIZ, NEN, etc. Daarin hebben we een stem, we kunnen er onze visies geven en zaken afstemmen. Niet altijd voor iedereen direct zichtbaar, maar belangrijk om doublures te voorkomen en samen te werken.

In 2017 bestaat HL7 Nederland 25 jaar : een mijlpaal van formaat ! We gaan dat natuurlijk – zij het bescheiden - vieren met de leden en met alle organisaties die ons werk steunen en mede uitdragen. Hoe, dat wordt later in 2017 bekend gemaakt, maar het wordt zeker een happening waar u bij wilt zijn.

Voor dit moment wens ik iedereen, mede namens ons bestuur, hele gezellige feestdagen en hopen we u volgend jaar weer vol nieuwe standaardisatie-energie te ontmoeten.

Bert Kabbes,

voorzitter

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via e-HighLights - de HL7 Nieuwsbrief.


Contact

 • Stichting HL7 Nederland
  Willem Barentszstraat 1
  3902 DE VEENENDAAL
  +31 (0)318 - 548869
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.