CMHAFF: een nieuwe standaard voor Health Apps

CMHAFF: een nieuwe standaard voor Health Apps

Het HL7 Consumer Mobile Health Application Functional Framework (CMHAFF) voor proefgebruik (STU) is door de ballotronde van januari 2018 gekomen en daarmee goedgekeurd voor publicatie. CMHAFF is framework dat primair is gericht op ontwikkelaars van mobile heatlh applicaties, om hen te ondersteunen in het op de juiste manier inlichten en beschermen van consumenten in relatie to aspecten van de app. Het gaat hierbij om privacy en beveiliging, toegang tot data en transparantie over productrisico's die geraakt worden als gezondheidsdata wordt verzameld en door de app heen gebruikt wordt.

The Age of Health Apps

Anno 2018 zijn er letterlijk duizenden toepassingen voor consumenten - gezondheidsapps - die worden uitgevoerd op smartphones, horloges, tablets, fitness trackers, medische apparaten en talloze andere mobiele apparaten. Deze gezondheidsapps kunnen worden gedownload van platform-specifieke applicatie winkels zoals de Apple App Store (iOS) en Google Play (Android). Consumentenacceptatie en gebruik van deze apps is voornamelijk gebaseerd op persoonlijke aanbevelingen door individuele contacten, sociale media of app store-beoordelingen. Terwijl deze informatie belangrijk is bij het begrijpen van de relevantie van een app voor iemands leven en het ontwerp en de bruikbaarheid van een app, wordt het onvoldoende duidelijk hoe een app de persoonlijke informatie van zijn gebruikers veilig stelt en beveiligt. Dit vormt een probleem, zowel voor consumenten als voor clinici, die mogelijk overwegen het gebruik van een app voor te schrijven om gezondheidsgedrag te volgen en te helpen verbeteren. We hoeven niet ver te zoeken naar nieuwsberichten waarin ongerechtvaardigde (of in het beste geval slecht beargumenteerde) toe-eigening en misbruik wordt gemeld van klinische, gedrags- en sociale gezondheidsgegevens die door deze apps worden verzameld en verwerkt.

Het zetten van de standaard

Er wordt zowel in de Verenigde Staten als in andere landen gewerkt aan het ontwikkelen van certificeringen en voorschriften die kunnen helpen om een beter advies te geven aan ontwikkelaars en consumenten. Een belangrijk aspect van de HL7 CMHAFF STU is om de aanbevelingen van de verschillende inititatieven samen te brengen, zoals nationaal en internationaal beleid (bijvoorbeeld HIPAA, GDPR), standaarden (bijvoorbeeld ISO/TC 215) en best practices (bijvoorbeeld SMART on FHIR), om zo de app-ontwikkeling van gezondheidsapps effectief te begeleiden, toegespitst op het type toepassing, de wijzen van gegevensverzameling en het delen ervan, en de soorten gebruikers waarop de apps gericht zijn. Het CMHAFF team, dat deze standaard ontwikkeld heeft voor proefgebruik, is de leden van de HL7 Mobile Health Work Group erkentelijk voor hun inbreng. Daarnaast zijn dankbetuigingen op zijn plaats aan de HL7 EHR werkgroep, de HL7 Security werkgroep en de Community Based Care and Privacy (CBCP) werkgroep, die waardevolle commentaren hebben geleverd.

Klaar voor gebruik!

Veel andere Mobile Health initiatieven in de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika hebben bijgedragen aan de CMHAFF standaard. In de standaard wordt naar deze initiatieven verwezen. De CMHAFF standaard is op weg de eerste internationale standaard te worden, die volgens een ISO proces wordt ontwikkeld en aangenomen, die de potentie heeft Mobile Health apps te verbeteren ten behoeve van de consumenten, hun gezinnen en degenen die zorg bieden.

HL7 International en HL7 Nederland nodigen u van harte uit de standaard uit te proberen en uw bevindingen te delen, zodat we de standaard kunnen laten doorontwikkelen naar een normatieve (ISO) standaard.

(Dit artikel is een vrije vertaling van het artikel HL7 CMHAFF: New Standard for Health Apps, zoals dat gepubliceerd is in HL7 News van Mei/Juni 2018.)

Voor leden van HL7 International en HL7 Nederland is de CMHAFF standaard te downloaden. U dient dan wel ingelogd te zijn op www.hl7.org.

Maak uw organisatie lid

Als uw organisatie het verbeteren van informatie in de zorg belangrijk vindt, maak uw organisatie dan lid van HL7 Nederland!

MAAK UW ORGANISATIE LID

e-Highlights

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via
e-HighLights - de HL7 Nieuwsbrief.


Contact

  • Stichting HL7 Nederland
    Willem Barentszstraat 1
    3902 DE VEENENDAAL
    +31 (0)318 - 548869
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.