Beheer van HL7 FHIR voor Nederland van start

Beheer van HL7 FHIR voor Nederland van start

Op 11 oktober is het convenant getekend over HL7 FHIR-NL profielen in de zorg. Doelstelling is om snelle en hoogwaardige ontwikkeling van FHIR-gebaseerde communicatie te stimuleren.

De Stichting HL7 Nederland en Stichting Nictiz hebben een convenant ondertekend over het beheer van HL7 FHIR-NL profielen. Gemeenschappelijke bouwstenen voor communicatie volgens de nieuwe HL7 FHIR standaard zullen gezamenlijk worden gevalideerd, beheerd en gepubliceerd. Hiermee wordt hergebruik van HL7 FHIR profielen binnen Nederland gestimuleerd. HL7 Nederland en Nictiz richten samen een HL7 FHIR-NL beheerorganisatie op. Deze staat open voor deelname door alle organisaties die HL7 FHIR profielen ontwikkelen en willen bijdragen aan de (inter)nationale standaardisatie van de digitale informatie-uitwisseling in de zorg.

Open Source

De nieuwe HL7 FHIR standaard wordt in snel tempo omarmd door zorginstellingen en leveranciers van ICT-toepassingen in de zorg. De HL7 FHIR standaard is een volledig “open source” standaard. De zogenaamde “core profielen” worden ontwikkeld, beheerd en gepubliceerd door de internationale HL7 FHIR organisatie. Iedere organisatie kan vervolgens van deze basisprofielen gebruik maken voor het ontwikkelen van eigen FHIR-profielen voor elk gewenst toepassingsgebied. Als consequentie van het “open source” karakter van de FHIR standaard, zullen meerdere verschillende profielen voor eenzelfde doel worden ontwikkeld en zullen diverse publicatiebronnen van profielen ontstaan.

Eén plek voor publicatie

Door HL7 FHIR-NL profielen gezamenlijk op één plaats te publiceren hoeven Nederlandse gebruikers niet te zoeken naar kwalitatief hoogwaardige bouwstenen voor hun specifieke toepassingen. De door HL7 Nederland en Nictiz ingestelde HL7 FHIR-NL Beheergroep staat open voor alle organisaties die actief bij willen dragen aan deze unieke verzameling HL7 FHIR profielen.

Tekenen Convenant HL7 FHIR NL 20161011

Namens HL7 Nederland: Robert Stegwee (links) en Bert Kabbes (midden); namens Nictiz: Hedde van der Lugt

Meer weten?

Iedereen die meer wil weten over FHIR en de HL7 FHIR-NL beheerorganisatie is van harte welkom op de HL7 Nederland Working Group Meeting op 3-4 november.

Maak uw organisatie lid

Als uw organisatie het verbeteren van informatie in de zorg belangrijk vindt, maak uw organisatie dan lid van HL7 Nederland!

MAAK UW ORGANISATIE LID

e-Highlights

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via
e-HighLights - de HL7 Nieuwsbrief.


Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Contact

  • Stichting HL7 Nederland
    Willem Barentszstraat 1
    3902 DE VEENENDAAL
    +31 (0)318 - 548869
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.