Implementatierichtlijnen HL7 v2.4 Patienttoestemmingen

Implementatierichtlijnen HL7 v2.4 Patienttoestemmingen

Patiënten kunnen en moeten op allerlei momenten in hun zorgproces toestemmingen verlenen. Dat recht is in wetgeving verankerd en aan iedere toestemming of onthouding daarvan zitten consequenties.

In de HL7 Projectgroep Patiënttoestemming is met focus op toestemmingen rondom informatiedeling afgesproken welke gegevens hierbij van belang zijn en op welke wijze een vastgelegde toestemming alle systemen bereikt die hierop moeten acteren. Een praktisch voorbeeld is dat in een EPD wordt geregistreerd of beelden voor MDO-doeleinden mogen worden gedeeld, terwijl het een radiologiesysteem is dat uiteindelijk de beelden in een regiosysteem plaatst. Ook toestemming voor delen van informatie op de landelijke infrastructuur (LSP/AORTA) wordt niet altijd vastgelegd in het systeem waar de feitelijke deling wordt afgehandeld.

 

Na een intensieve periode van ongeveer anderhalf jaar met input van vele partijen is gekomen tot de definitie van de gegevens die relevant zijn bij het proces en tevens tot een update aan de HL7v2-implementatiehandleidingen om toestemmingen te delen tussen deelsystemen. U vindt deze update in de HL7v2.4 downloads en het betreft hoofdstuk 3, hoofdstuk 9 en uiteraard Appendix A.

 

In hoofdstuk 9 wordt een nieuw Nederlands segment ZCO geïntroduceerd. Dit is nodig omdat de specifieke Nederlandse eisen rond patiënttoestemmingen alleen als Z-segmenten in bestaande berichtstructuren kunnen worden opgenomen. In hoofdstuk 3 is in diverse ADT-events het betreffende segment in de structuur opgenomen zodat de toestemmingen in het administratieve proces worden meegenomen.

 

Het is denkbaar dat de toestemmingen ook aan andere berichten zoals ordercommunicatie, documenten en resultaatberichten moeten worden toegevoegd. Het is ook denkbaar dat u graag deze toestemmingen in andere HL7-standaardfamilies wilt toepassen, zoals FHIR. Hierover komen wij, indien gewenst, graag met u in gesprek.

 

Downloads (U dient hiervoor ingelogd te zijn)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via e-HighLights - de HL7 Nieuwsbrief.


Contact

  • Stichting HL7 Nederland
    Willem Barentszstraat 1
    3902 DE VEENENDAAL
    +31 (0)318 - 548869
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.